Hoppa till innehåll
Media

Minister Lindström: Lagberedningen bör utvecklas kontinuerligt

justitieministeriet
Utgivningsdatum 13.1.2017 11.24
Pressmeddelande
Justitie- och arbetsminister Jari Lindström säger att han tar kritiken mot lagberedningen på allvar. - Vid justitieministeriet arbetar vi kontinuerligt för att utveckla lagberedningen. Just nu revideras anvisningarna för utarbetande av regeringspropositioner, konstaterade minister Lindström i dag när han höll ett anförande under Advokatdagen i Helsingfors.

- Lagstiftningsarbetet bör utföras omsorgsfullt, genomgripande och även med beaktande av framtida behov. De samhälleliga förhållandena förändras snabbt, och även trycket på revidering av lagstiftningen ökar och kommer allt plötsligare. Resurserna för lagberedning och tidtabellen för den ändring man önskar införa är då en utmaning, konstaterade ministern.

- Själv anser jag inte att nuläget är förknippat med någon större dramatik. Lagberedningens kvalitet bör hela tiden förbättras, och lagberedningen har fått motta kritik oberoende av regeringsperiod. Grundlagsutskottet har sin egen ställning när det gäller att trygga grundlagsenligheten. Det är viktigt att lagberedningsprocessen fungerar, allt från det att lagen bereds i ministeriet till att den stadfästs av presidenten, betonade minister Lindström.

Att brottas med ekonomiska problem tillför enligt minister Lindström onekligen en extra dimension i dagens lagstiftningsarbete. - Det finns sparmål, men de är tack och lov ännu inte en faktor som styr lagstiftningsarbetet i allt för hög grad. Vi måste kunna se över strukturerna och lagstiftningen proaktivt, så att arbetet inte behöver utföras när situationen redan är kaotisk och brådskande.

- I dagens läge är det dock inte så, vilket inte heller i sig är något entydigt negativt eller positivt. När folket vill ha förändringar i den politiska linjen måste man också låta det ske, framhöll ministern.

Ytterligare information:
Leena Riekkola, specialmedarbetare, tfn 02951 60375

Tillbaka till toppen