Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Tillsynen över att konsumentskyddsbestämmelser följs ska effektiviseras

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2019 16.24
Pressmeddelande

Att förbättra konsumenternas ställning är en central målsättningen i regeringsprogrammet som skrevs av den nya regeringen som tillträdde i somras, sade Anna-Maja Henriksson på konsument- och konkurrensdagen i Helsingfors i dag.

Henriksson berättade att regeringens syfte är att effektivisera tillsynen över att konsumentskyddsbestämmelser följs bland annat genom att utreda om man kan utvidga konsumentskyddsmyndigheternas befogenheter.

- Ofta väljer konsumenterna i första hand det som är bekant och känns tryggt. Tekniken och de möjligheter som den ger har gjort det lättare att fatta smarta beslut eftersom konsumenterna får tydlig och aktuell information. Vi har samtidigt en skyldighet att garantera att utvecklingen främjar och inte skadar konsumentens ställning. Frågorna om företagens ansvarstagande och etik är viktiga. Syftet med lagstiftningen är att stödja marknaden, men också att skydda konsumenten, påpekade Henriksson.

Konkurrens- och konsumentdagen är en del av programmet under Finlands EU-ordförandeskap. Under dagens lopp diskuterades bland annat den hållbara tillväxtens och utvecklingens kopplingar till konkurrensrätten och digitaliseringens konsekvenser för konsumenterna.

Mer information: Hanna Seppä, specialmedarbetare, tfn 0295 150 131, [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen