Hoppa till innehåll
Media

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas den 10 september

justitieministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2013 10.59
Pressmeddelande -

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi, som produceras och upprätthålls av justitieministeriet, öppnas för kommuninvånarna och kommunerna tisdagen den 10 september på adressen www.invanarinitiativ.fi . Tjänsten erbjuder ett underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska.

Tjänsten har varit i öppet testbruk under sommaren, då kommunerna och kommuninvånarna har kunnat bekanta sig med tjänsten och testa den. Testversionen är fortfarande tillgänglig på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. I testversionen kan man från och med den 10 september bekanta sig med tilläggsfunktioner som ska tas i bruk mot slutet av året. Dessa tilläggsfunktioner gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering.

På webbtjänsten Invånarinitiativ.fi kan man lägga fram initiativ till de kommuner som har anslutit sig till tjänsten. Justitieministeriet ber kommunerna att ansluta sig till tjänsten före den 5 september 2013.

Hittills har 84 kommuner anslutit sig till tjänsten. En uppdaterad förteckning över kommuner som har tagit tjänsten i bruk finns på adressen: https://testi.kuntalaisaloite.fi/sv/nyheter
Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis.

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar:
projektchef Laura Nurminen, tfn 02951 50462
projektchef Mikko Levämäki, tfn 02951 50410
e-post: [email protected]
samt [email protected].

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen