Revidering av konsumentskyddslagen för att främja den gröna omställningen

OM033:00/2024 Lagstiftningsprojekt

Arbetsgruppen bereder ett förslag till de bestämmelser som behövs för genomförandet av direktivet om reparation av varor och direktivet om konsumentskydd vid grön omställning.

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer OM033:00/2024

Ärendenummer VN/10618/2024

Projektets arrangör justitieministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 4.4.2024 –

Datum för tillsättande

Lagberedning

Regeringsproposition-

Antagen författning-

Kontaktperson
Riitta Kokko-Herrala, Lainsäädäntöneuvos
tel. +358 295 150 186
[email protected]

Kontaktperson
Toni Tähtinen, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 150 175
[email protected]

Mål och resultat

Arbetsgruppen har till uppgift att bereda ett förslag i form av en regeringsproposition om de bestämmelser som behövs för genomförandet av direktivet om reparering av varor och direktivet om konsumentskydd vid grön omställning samt om andra åtgärder, till exempel i anslutning till den nationella kontaktpunkt som utses för den europeiska reparationsplattformen.

Sammandrag

Arbetsgruppen bereder ett förslag till de bestämmelser som behövs för genomförandet av direktivet om reparation av varor och direktivet om konsumentskydd vid grön omställning.

Utgångspunkter

Direktivet om reparation av varor:

I reparationsdirektivet föreskrivs det om gemensamma regler för reparation av varor och ändras förordningen om samarbete mellan konsumentskyddsmyndigheterna ((EU) 2017/2394), varuförsäljningsdirektivet ((EU) 2019/771) och direktivet om grupptalan ((EU) 2020/1828). Direktivet innehåller bestämmelser om bl.a. ett frivilligt europeiskt formulär för reparationsinformation, en skyldighet att reparera vissa varor, information om reparationsskyldigheten, en onlineplattform för reparationer och en nationell kontaktpunkt i anslutning till den, åtgärder som främjar reparationer i medlemsstaterna samt påföljder. Direktivet innehåller också vissa ändringar i varuförsäljningsdirektivet.

Direktivet förutsätter nya bestämmelser om tillverkarens skyldighet att tillhandahålla reparationstjänster i de varor som specificeras i direktivet för att avhjälpa fel som framkommer utanför säljarens ansvar för fel. Reparationsskyldigheten gäller bl.a. tvättmaskiner, diskmaskiner, dammsugare och mobiltelefoner. Direktivet förutsätter också åtgärder för att iaktta bestämmelserna om en onlineplattform för reparation, såsom inrättande av en nationell del av den europeiska onlineplattformen och utseende av en nationell kontaktpunkt för onlineplattformen. Dessutom förutsätter de ändringar i varuförsäljningsdirektivet som gjorts genom direktivet preciseringar i 5 kap. i konsumentskyddslagen (38/1978) som gäller varuhandel. Bestämmelserna om påföljder förutsätter preciseringar i lagen om vissa befogenheter för konsumentskyddsmyndigheterna (566/2020).

Direktivet ska genomföras nationellt senast den 31 juli 2026 och de nya bestämmelserna ska börja tillämpas samma dag.

Konsumentskyddsdirektivet om grön omställning:

Genom konsumentskyddsdirektivet för den gröna omställningen ändras direktivet om otillbörliga affärsmetoder (2005/29/EG, UCP-direktivet) och konsumenträttighetsdirektivet (2011/83/EU). Direktivet kompletterar UCP-direktivets bestämmelser om vilseledande affärsmetoder och vilseledande underlåtenhet med anknytning till vissa miljöaspekter. Dessutom läggs till bilaga I i UCP-direktivet, den s.k. svarta listan, nya affärsmetoder som under alla omständigheter ska anses vara otillbörliga. När det gäller konsumenträttighetsdirektivet gäller de nya bestämmelserna särskilt information som ska lämnas innan avtal ingås. Dessutom innehåller direktivet bestämmelser om s.k. harmoniserad deklaration och harmoniserad märkning för anmälan om lagstadgat ansvar för fel och kommersiell hållbarhetsgaranti.

Bestämmelserna i direktivet förutsätter ändringar i 2 kap. i konsumentskyddslagen, där det föreskrivs om marknadsföring och förfarandet i kundrelationer. Ändringsbehoven gäller också statsrådets förordning om otillbörligt förfarande från konsumenternas synpunkt vid marknadsföring och i kundrelationer (601/2008), som utfärdats med stöd av 2 kap. 15 § 3 mom. i konsumentskyddslagen. Dessutom förutsätter direktivet ändringar i konsumentskyddslagens bestämmelser om information till konsumenter innan avtal ingås i 6 kap. om hemförsäljning och distansförsäljning samt preciseringar av bestämmelserna om påföljder i lagen om vissa befogenheter för konsumentskyddsmyndigheterna.

Direktivet ska genomföras nationellt senast den 27 mars 2026 och de nya bestämmelserna ska börja tillämpas den 27 september 2026.

Ytterligare uppgifter