Fakta mot hat
Fakta mot hat
OM043:00/2019 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Projektet Fakta mot hat syftar till att effektivisera arbetet mot hatbrott och hatretorik. I projektet utvecklas förfaranden för att samla in information om hatbrott och hatretorik samt det lokala sam-arbetet i dessa frågor. Därtill produceras material till stöd för arbetet mot hatbrott och hatretorik.
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer OM043:00/2019
Ärendenummer VN/14763/2019
Projektets arrangör justitieministeriet
Mandattid 1.12.2019 – 30.11.2021
Datum för tillsättande 19.12.2019
Kontaktperson
Milla Aaltonen, Hankepäällikkö
[email protected]
Mål och resultat
Målet med projektet är att effektivisera arbetet mot hatbrott och hatretorik. Avsikten är att utveckla bl.a. datainsamlingen och rapporteringen som gäller hatbrott samt det lokala samarbetet i dessa frågor. Projektet samordnas av justitieministeriet och andra parter i projektet är inrikesministeriet, Polisyrkeshögskolan, Anti-Racist Forum ry, Centre for Peace Studies och INAR.
Projektet har indelats i fyra (4) delar.
1) Utveckling av rapporteringen om hatbrott: I delen testas OSSE:s verktyg för rapportering av hat-brott i Finland, Kroatien och Irland. Därtill utvecklas förfarandena för att hänvisa offer för hatbrott till stödtjänster och polisen.
2) Utveckling av det lokala samarbetet: I delen förbättras olika aktörers beredskap att bekämpa hat-brott och hatretorik på lokal nivå. Den lokala polisens arbete utvecklas genom att testa olika förfa-randen för att förbättra förtroendet både mellan olika befolkningsgrupper och mellan polisen och minoritetsgrupperna. Åtgärderna stödjer genomförandet av polisens förebyggande strategi på lokal nivå. Man vill också öka medvetenheten om hatbrott samt om kanalerna för att rapportera dem bland lokalpolitiker, sexuella minoriteter, könsminoriteter och personer med funktionsnedsättning.
3 § Utveckling av uppföljningen av hatbrott: I delen pilottestas ett system för uppföljning av hatbrott inom åklagarväsendet och i domstolarna. Det utvecklas också indikatorer för uppföljning av hatbrott. Dessutom testas nya verktyg för målinriktad uppföljning av hatretorik som förekommer på webben.
4) Internationellt samarbete: Delen syftar till att utbyta erfarenheter på EU-nivå och dela god praxis i fråga om arbetet mot hatretorik och hatbrott.
Projektet har fått finansiering från EU-kommissionens program Rights, Equality and Citizenship (REC).
Sammandrag
Projektet Fakta mot hat syftar till att effektivisera arbetet mot hatbrott och hatretorik. I projektet utvecklas förfaranden för att samla in information om hatbrott och hatretorik samt det lokala sam-arbetet i dessa frågor. Därtill produceras material till stöd för arbetet mot hatbrott och hatretorik.
Utgångspunkter
Hatretorik och hatbrott är fortfarande ett samhälleligt problem trots att många åtgärder redan har vidtagits för att identifiera, förebygga och ingripa i dem. Hatretorik har fått nya former, såsom så kallade trakasserikampanjer, som riktar sig mot yrkespersoner inom olika branscher.
Många internationella instanser som övervakar människorättssituationen har fäst uppmärksamhet vid ökad rasism och diskriminering, och uppmanat Finland att effektivisera sina åtgärder.
Enligt utredningen som uppföljningsgruppen för diskriminering gav ut 2016 är risken att råka ut för hatretorik och trakasserier störst på gator, parkeringsplatser, parker och andra offentliga platser. Det näst vanligaste stället att råka ut för hatretorik är på internet, särskilt på offentliga diskussions-forum och i sociala medier.
Många åtgärder för att stärka arbetet mot hatbrott och hatretorik har redan vidtagits och pågår som bäst. Till exempel i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering ingår många åt-gärder mot hatbrott och hatretorik, såsom att vidta förvaltningsövergripande åtgärder för att ingripa i systematiska trakasserier, hot eller trakasserikampanjer, främja uppföljningen av läget kring dis-kriminering och hatbrott och utarbeta ett handlingsprogram mot rasism och diskriminering.
Arbetet som görs i projektets delar gagnar de nationella myndigheterna inom inrikes- och rättsom-rådet på nationell, regional och lokal nivå, potentiella brottsoffergemenskap och organisationer som företräder dessa samt aktörer som arbetar mot hatretorik och hatbrott nationellt och på EU-nivå.
Som ett resultat av projektet samlas fakta och skapas förfaranden för att identifiera, följa upp och ingripa i hatretorik och hatbrott samt för att stödja offer för hatretorik och hatbrott.
Projektet inleddes den 1 december 2019 och slutar den 30 november 2021. Projektet och dess delar kan följas på webbplatsen likabehandling.fi.
Hankkeen asettaminen
-
Tiedolla vihaa vastaan_asettamispäätös PDF
18.12.2019 Justitieministeriet
Övriga dokument och promemorior
-
Fenomen och informationskällor som anknyter till förhindrandet och identifieringen av hatgärningar PDF
8.7.2021 Milla Aaltonen
Tiedolla vihaa vastaan -hankkeen tavoitteena on tuottaa materiaalia, jonka avulla viranomaiset ja muutkin paikalliset toimijat voivat tunnistaa paremmin vihatekoihin liittyviä ilmiöitä, kerätä tilanteesta tietoa sekä seurata vihatekoihin liittyvää toimintaa ja sen vaikuttavuutta. Tämä raportti on yhteenveto materiaalin tekemiseksi perustetun työryhmän käymistä keskusteluista ja työryhmän kuulemista esityksistä. Raportin pohjalta julkaistaan erillinen opas paikallisille viranomaisille ja muille toimijoille syksyllä 2021.
-
Phenomena and sources of information related to the prevention and identification of hate incidents PDF
8.7.2021 Milla Aaltonen
-
Fenomen och informationskällor som anknyter till förhindrandet och identifieringen av hatgärningar PDF
8.7.2021 Milla Aaltonen
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Aaltonen, Milla
Hankepäällikkö
justitieministeriet
Företräder aktör: oikeusministeriö
Roll: Kontaktperson för projektet
19.12.2019 –