Hoppa till innehåll
Media

Bestämmelserna om alkoholbrott revideras

justitieministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2008 11.49
Pressmeddelande -

Bestämmelserna om alkoholbrott ska revideras. Bestämmelserna om alkoholbrott ska tas in i strafflagen. Samtidigt moderniseras bestämmelserna, vilket underlättar och effektiviserar den praktiska tillämpningen av dem.

Regeringen har fastställt innehållet i lagpropositionen som avses bli överlämnad till riksdagen vid presidentföredragningen i dag den 12 juni. Reformen är ett led i totalreformen av strafflagen.

I dag finns bestämmelser om alkoholbrott i 1968 års alkohollag. Lagens 9 kap., som gäller straff och andra påföljder, förblev i kraft när 1994 års alkohollag stiftades.

Gradering enligt gärningens grovhet

Vid alkoholbrott är det i allmänhet fråga om verksamhet som enligt alkohollagen kräver tillstånd och som bedrivs utan tillstånd eller utan sådan anmälan som lagen kräver. Som alkoholbrott bestraffas enligt propositionen tillverkning, införsel i landet, försäljning, förmedling eller annan överlåtelse av alkoholdryck eller sprit eller försök till någon av dessa gärningar i strid med alkohollagen eller en bestämmelse som utfärdats med stöd av den.

Också innehav och transport i bl.a. försäljningssyfte eller annars i strid med alkohollagen är straffbart. Alkoholbrott är straffbara endast när de är uppsåtliga.

Alkoholbrotten graderas enligt i grovhet i tre steg. Påföljden för alkoholbrott föreslås vara böter eller högst två års fängelse. Straffet för grovt alkoholbrott föreslås vara fängelse i minst fyra månader och högst fyra år. Straffet för lindrigt alkoholbrott föreslås vara böter.

I alkohollagen ska ingå bestämmelser om alkoholförseelser som bestraffas med böter.

Att göra reklam för starka alkoholdrycker i strid med alkohollagen liksom att rikta reklam för svaga alkoholdrycker till minderåriga ska enligt strafflagen bestraffas som marknadsföringsbrott. Motsvarande gärningar bestraffas för närvarande som alkoholförseelser. Straffansvar för juridiska personer ska enligt förslaget kunna tillämpas också på alkoholbrott, grova alkoholbrott och brott vid marknadsföring av alkoholdrycker.

Minderårigs väska får undersökas

Alkohollagen förbjuder dem som är yngre än 18 att inneha alkoholdrycker och dem som är yngre än 20 att inneha starka alkoholdrycker. Sådant innehav är både redan nu och också i fortsättningen straffbart. Ordningsbot föreslås som påföljd för det. Fastän det är fråga om en alkoholförseelse som bestraffas med ordningsböter, föreslås det i propositionen att polisen ska ha rätt att undersöka de saker en person under 18 har med sig, om det finns sannolika skäl att misstänka att han eller hon olagligt innehar alkoholdrycker. Polisen har i dag inte motsvarande rätt.

Att bjuda någon som är yngre än 18 år på alkoholdrycker så att han eller hon blir berusad är straffbart som alkoholförseelse, om förfarandet med hänsyn till den minderårigas ålder, mognadsnivå och övriga omständigheter kan anses klandervärt. Den nuvarande strafflagen har en motsvarande bestämmelse, som inte har tillämpats i praktiken. Bestämmelsen är sekundär i den meningen att om förfarandet äventyrar barnets hälsa kan strafflagens bestämmelser om misshandel bli tillämpliga på det.

Ytterligare upplysningar:
lagstiftningsrådet Lena Andersson
tfn (09) 1606 7725
e-post: fö[email protected]

Tillbaka till toppen