Hoppa till innehåll
Media

Oikeusministeriö valmistelee uudistusta, jolla sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa säädettäisiin aina raiskaukseksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2010 10.30
Tiedote -

Oikeusministeriö on käynnistänyt valmistelutyön rikoslain muuttamiseksi niin, että sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa määritellään aina raiskausrikokseksi.

Raiskausrikoksia ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja pakottaminen sukupuoliyhdyntään. Raiskaukseen syyllistyy nykylain mukaan henkilö, joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa. Nykylain mukaan myös sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön tilaa hyväksi käyttäen on raiskaus, jos tekijä on itse saattanut kohteensa tällaiseen tilaan. Puolustuskyvytön voi olla henkilö, joka on saatettu tiedottomaksi tai pelkotilaan tai muuhun tilaan, jossa hän on kykenemätön puolustamaan itseään. Henkilö voi olla puolustuskyvytön esimerkiksi juopumuksen takia. Rangaistus raiskauksesta on vankeutta vähintään yksi ja enintään kuusi vuotta.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolestaan tuomitaan nykylain mukaan se, joka käyttämällä hyväksi sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan tai saa hänet ryhtymään muuhun hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon tai alistumaan sellaisen teon kohteeksi. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan sakkoa tai enintään neljä vuotta vankeutta.

Ehdotuksen hallituksen esitykseksi laatii toukokuun loppuun mennessä oikeustieteen lisensiaatti Jan Törnqvist, eläkkeellä oleva oikeusministeriön rikos- ja prosessioikeuden yksikön lainsäädäntöjohtaja. Toimeksiannon mukaan valmistelussa on kiinnitettävä huomiota paitsi säännösten johdonmukaisuuteen myös tekojen vakavuuteen ja paheksuttavuuteen.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, puh. 09 1606 7723
s-posti: [email protected]


Toimeksianto (pdf) löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Tuija Brax
Tillbaka till toppen