Bästa praxis mot människohandel och våld mot barn i CBSS medlemsstater
OM160:00/2023 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Osana Suomen puheenjohtajuuskautta Itämeren valtioiden neuvostossa (CBSS) toteutetaan hanke, jossa kartoitetaan parhaita käytäntöjä lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan torjumiseksi sekä uhrien tunnistamiseksi ja tukemiseksi. Hankkeesta päävastuussa on OM ja se toteutetaan yhteistyössä STM:n ja TEM:n kanssa CBSS:n tuella.
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer OM160:00/2023
Ärendenummer VN/14381/2023 , VN/27034/2023
Projektets arrangör justitieministeriet
Mandattid 1.9.2023 – 31.7.2024
Datum för tillsättande 1.9.2023
Mål och resultat
Tavoitteet
Hankkeen päättyessä:
1. Lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi Itämeren maiden välinen yhteistyö on tiivistynyt, osaaminen vahvistunut, sekä ihmiskaupan vastaiseen toimintaan osallistuvien tahojen käytännön toiminta on kehittynyt.
2. Lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan vastaisista parhaista käytännöistä on tarjottu uutta tietoa asiantuntijatyöryhmille ja sitä kautta Itämeren maille päätöksenteon ja konkreettisten toimenpidesuunnitelmien pohjaksi.
3. Kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakamisen seurauksena Itämeren alueen maiden tietotaitoa on lisätty Ukrainasta paenneiden perheiden ja lasten vastaanottamisesta, kotouttamisesta ja maahan asettautumisen tuesta sekä niiden suhteesta ihmiskaupan ennaltaehkäisyyn.
Keskeisimmät toimenpiteet:
- Kuullaan Itämeren maiden asiantuntijoita käytännön toiminnan kautta kertyneen osaamisen kokoamiseksi (työpajat, työryhmät, verkkopohjainen asiantuntijakysely ja asiantuntijahaastattelut).
- Kootaan tutkimustietoa alaikäisiin kohdistuneen ihmiskaupan ja väkivallan vastaisista parhaista käytännöistä (kirjallisuuskatsaus).
- Jaetaan kootun tiedon kautta saadut parhaat käytännöt Itämeren maiden toimijoiden tietoon (selvitys Itämeren maiden parhaista käytännöstä lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan ennaltaehkäisemiseksi, tunnistamiseksi ja lasten auttamiseksi, kansainvälinen konferenssi keväällä 2024).
- Kootaan ja jaetaan osaamista, jota Itämeren maiden asiantuntijoille on kertynyt Ukrainasta paenneiden perheiden ja lasten vastaanotosta, kotoutumisesta sekä maahan asettautumisesta (työpaja).
Sammandrag
Osana Suomen puheenjohtajuuskautta Itämeren valtioiden neuvostossa (CBSS) toteutetaan hanke, jossa kartoitetaan parhaita käytäntöjä lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan torjumiseksi sekä uhrien tunnistamiseksi ja tukemiseksi. Hankkeesta päävastuussa on OM ja se toteutetaan yhteistyössä STM:n ja TEM:n kanssa CBSS:n tuella.
Utgångspunkter
Suomessa esiintyy lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa ihmiskauppaa, mutta se jää usein piiloon. Ihmiskauppa on vakava rikos ja termi ilmiölle, johon voi kuulua monenlaista hyväksikäyttöä kuten seksuaalista tai työperäistä hyväksikäyttöä, pakkoavioliittoja ja rikosten tekoon pakottamista. Suomessa on tullut tietoon tapauksia, joissa nuori on pakotettu tai painostettu omaisuus-, huumausaine-, väkivalta- tai muunlaisten rikosten tekoon.
Erityinen riski ihmiskaupan tai muun hyväksikäytön kohteeksi joutumiselle voi olla nuorilla, joilla on elämässään haasteita, kuten vaikeat kotiolot, aiemmat hyväksikäytön tai väkivallan kokemukset, mielenterveyden häiriöt, päihteiden käytön ongelmat, syrjäytyneisyys tai luvattomat poissaolot kotoa tai sijaishuoltopaikasta.
Tiedossa olevissa epäillyissä ihmiskauppatapauksissa nuori on ollut hyväksikäytön hetkellä oppivelvollisuuden piirissä ja monissa tapauksissa myös lastensuojelun asiakkaana. Ihmiskauppatilannetta ei kuitenkaan ole tunnistettu sen tapahtuessa, vaan tapahtumat ovat tulleet ilmi vasta, kun nuori on vuosia myöhemmin oma-aloitteisesti tuonut ne jonkun luotettavana pitämänsä aikuisen tietoon. Osaltaan tunnistamista ja hyväksikäytön tiedostamista on vaikeuttanut myös se, että usein hyväksikäyttäjä on ollut joku uhrin tuttu, hänen luotettavaksi kokemansa henkilö.
Asiantuntijat ovat tuoneet esiin tarpeen vahvistaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, opetushenkilöstön sekä poliisin osaamista tunnistaa ihmiskaupan lapsiuhrit ja heidän erityistarpeensa. Vastaavanlaisia haasteita on tunnistettu myös muissa Itämeren maissa.
Ytterligare uppgifter
- Hankkeessa julkaistu selvitys: Parhaat käytännöt lapsiin ja nuoriin kohdistuvan ihmiskaupan torjumiseksi sekä uhrien tunnistamiseksi ja auttamiseksi - Selvitys Itämeren alueen maista
- Best Practices for Combating Trafficking in Children and Young People and for Identifying and Supporting Victims : Report on countries in the Baltic Sea region
Publikationer och rapporter
-
31.5.2024 Saara Pihlaja
This report examines trafficking in children and youth in the Baltic Sea states. The purpose of the report is to support the work of professionals encountering potential victims and to provide up-to-date information that can serve as a basis for decision-making and concrete action plans. According to the report, the data on how and to what extent trafficking affects children is inadequate. Based on the report, it appears that the actual number of victims is larger and the range of exploitation is wider than the actual number of cases identified or progressed in the criminal proceedings. According to the report, it is probable that the child or young person has likely been subjected to some other ill-treatment even before becoming a victim to trafficking. The identification of human trafficking should be improved especially in situations where it is likely that the child or young person has been the victim of abuse or is suspected of having committed crimes themselves. In order to develop effective means of combating human trafficking and assisting victims and to identify best practices, it is necessary to 1) develop the collection of reliable and comparable data on the volumes and characteristics of trafficking in children and on the needs of the victims, and 2) improve the monitoring and assessment of the effectiveness of the anti-trafficking measures and victim support.
-
14.5.2024 Saara Pihlaja
Selvityksessä tarkastellaan alle 18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa ihmiskauppaa ja siihen liittyviä käytäntöjä Itämeren alueen maissa. Selvitys on tarkoitettu työn tueksi alaikäisiä kohtaaville ammattilaisille, ja se tarjoaa ajantasaista tietoa päätöksenteon ja konkreettisten toimenpidesuunnitelmien pohjaksi. Selvityksen mukaan tilannekuva siitä, miten ja missä laajuudessa alaikäisiin kohdistuva ihmiskauppa ilmenee, on puutteellinen. Selvityksen perusteella näyttää siltä, että uhrien todellinen määrä on suurempi ja hyväksikäytön kirjo laajempi kuin mitä varsinaisesti tunnistettujen tai rikosprosessiin edenneiden tapausten määrä on. Selvityksen mukaan näyttää siltä, että lapseen tai nuoreen on todennäköisesti kohdistettu jotakin muuta kaltoinkohtelua jo ennen kuin hän on joutunut ihmiskaupan uhriksi. Ihmiskaupan tunnistamista tulisi parantaa erityisesti tilanteissa, joissa lapsen tai nuoren arvioidaan joutuneen jonkin hyväksikäyttörikoksen uhriksi tai hänen epäillään itse tehneen rikoksia. Tehokkaiden ihmiskaupan torjunnan ja uhrien auttamisen keinojen kehittämiseksi ja parhaiden käytäntöjen tunnistamiseksi on välttämätöntä kehittää 1) luotettavan ja vertailukelpoisen tiedon keräämistä alaikäisiin kohdistuvan ihmiskaupan määrästä, piirteistä ja uhrien tarpeista sekä parantaa 2) ihmiskaupan vastaisten ja uhreja tukevien toimien vaikuttavuuden seurantaa ja arviointia.