Projekt för att utreda behovet av en rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet

OM035:00/2020 Projekt

Justitieministeriet har tillsatt ett projekt för att utreda behovet att inrätta en rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet och har utsett vicehäradshövding Juhani Jokinen till utredare. Som stöd för utredarens arbete har man tillsatt en styrgrupp.

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer OM035:00/2020

Ärendenummer VN/4142/2020

Projektets arrangör justitieministeriet

Mandattid 2.3.2020 – 29.1.2021

Datum för tillsättande 2.3.2020

Mål och resultat

Under projektet ska man utreda och bedöma olika alternativ för organisationen för rättshjälps- och intressebevakningsverksamheten. Syftet med utredningen är att skapa ett tillräckligt omfattande kunskapsunderlag som grund för de beslut som måste fattas i fråga om inrättandet av en rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet.

Sammandrag

Justitieministeriet har tillsatt ett projekt för att utreda behovet att inrätta en rättshjälps- och intressebevakningsmyndighet och har utsett vicehäradshövding Juhani Jokinen till utredare. Som stöd för utredarens arbete har man tillsatt en styrgrupp.

Utgångspunkter

Styrmodellen och ämbetsverksmodellen för statsförvaltningens organisationer utvecklas i en mer enhetlig riktning. I en utredning om ämbetsverksstrukturen inom centralförvaltningen som finansministeriet slutförde 2015 (Yhteisillä periaatteilla kohti tulevaisuuden virastorakennetta, FM:s publikationer 3/2015) föreslog man bland annat att det ska inrättas ett domstolsverk, ett riksomfattande utsökningsverk och en rättshjälpsmyndighet. Centralförvaltningsmyndigheten Domstolsverket inledde sin verksamhet den 1 januari 2020. Utsökningsväsendet omorganiseras så att det får en enda nivå genom att Riksfogdeämbetet och de 22 utsökningsverken sammanförs till det riksomfattande Utsökningsverket från och med den 1 december 2020. Den nya Åklagarmyndigheten inledde sin verksamhet den 1 oktober 2019.

Från och med den 1 oktober 2016 har rättshjälpsbyråerna omorganiserats så att det nu finns sex rättshjälps- och intressebevakningsdistrikt som fungerar som ämbetsverk (lagen om statens rättshjälps- och intressebevakningsdistrikt 477/2016). I och med reformen har de administrativa uppgifterna inom rättshjälpen och intressebevakningen koncentrerats till distriktens administrativa enheter. Den arbetsgrupp som tillsattes för att bereda reformen övervägde flera olika alternativ för den nya organisationsstrukturen. Slutligen rekommenderade arbetsgruppen samma organisationsmodell som används för närvarande. Avsikten var att reformen skulle vara det första steget mot att ha endast ett ämbetsverk (Statens strukturreform av rättshjälpsbyråerna, Betänkanden och utlåtanden 25/2014 och Sammandrag av utlåtanden 56/2014).

Mer om ämnet