Konsumentskydd i 40 år
Den finska konsumentskyddslagen trädde i kraft i september 1978. Vid jubileumsseminariet som justitieministeriet och arbets- och näringsministeriet ordnade i Helsingfors i dag berättades om vad som hänt med konsumentskyddet under dessa 40 år och blickades in i framtiden.
Införandet av konsumentskyddslagstiftningen på 1970-talet var en banbrytande och avgörande reform i vårt rättssystem. Finland följde efter de andra nordiska länderna, eftersom Sverige, Norge och Danmark hade utfärdat lagar med anknytning till konsumentskydd redan i början av 1970-talet.
Den finska konsumentskyddslagen skiljde sig dock från de andra ländernas dåvarande reglering på grund av sin omfattning och struktur. En central del av reformen var att skapa ett tillräckligt myndighetsmaskineri för att trygga konsumenternas ställning.
Konsumentskyddslagen har genomgått flera reformer under åren. Regleringen har också utvidgats från den ursprungliga lagen med 50 paragrafer till det gällande lagstiftningspaketet med nära till 300 paragrafer.
Trots att konsumentskyddet i allt högre grad påverkas av EU-regleringen, har den nationella lagstiftningen fortfarande en stark ställning, konstaterades det vid seminariet.
Jubileumsseminariet öppnades av justitieministeriets kanslichef Pekka Timonen, varefter justitieminister Antti Häkkänen och arbetsminister Jari Lindström framförde sina hälsningar.
Häkkänen påpekade att en betydande del av handeln numera sker på webben. I takt med den tekniska utvecklingen ändras också verksamhetsmiljön för konsumentköp. Tryggandet av konsumenters rättsliga ställning i en föränderlig omvärld kräver att även lagstiftaren aktivt följer utvecklingen.
Också Lindström lyfte fram vikten av tidsenlig lagstiftning och övervakning. Han framhävde att det alltid först bör övervägas om gällande bestämmelser kan verkställas mer effektivt innan det stiftas ny lagstiftning.
Helsingfors universitets kansler, emeritus, Thomas Wilhelmsson talade om konsumentskydd och finsk rätt i sitt anförande. Konsumenttvistenämndens ordförande Pauli Ståhlberg behandlade konsumentskyddslagen ut en tvistlösares synvinkel.
Konsumentskyddets framtid diskuterades i en paneldiskussion som leddes av justitieministeriets lagstiftningsdirektör Antti T. Leinonen. I diskussionen deltog Centralhandelskammarens vice verkställande direktör Leena Linnainmaa, ledande konsumentsrättsrådgivare vid magistraten i Nyland Nina Konu, Konkurrens- och konsumentverkets direktör Anja Peltonen, Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling och chef för lagstiftningsärenden vid Företagarna i Finland rf Tiina Toivonen.