Strategin för civilsamhällesorganisationer
I strategin för civilsamhällesorganisationer drar vi upp riktlinjer för hur statsrådet kommer att utveckla civilsamhällesorganisationernas verksamhetsbetingelser under innevarande regeringsperiod. Genom strategin främjas civilsamhällesorganisationernas egen medelsanskaffning, utvecklas statsunderstödsverksamheten för civilsamhällesorganisationerna så att den blir alltmer enhetlig och avvecklas belastande byråkrati.
Civilsamhällesorganisationernas verksamhet och omvärld förändras och därför behöver organisationerna utveckla sin verksamhet, öka samarbetet och förnya strukturerna.
Statsrådet antog Strategin för civilsamhällesorganisationer som ett statsrådets principbeslut den 6 juni 2024. Strategin sträcker sig till 2027 och baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.
Kansalaisjärjestöstrategia 2023–2027
Strategin för civilsamhällesorganisationer 2023–2027
Mål och åtgärder
Vårt mål är att utveckla kulturen av donationer från privata medel och skapa mer självförsörjande civilsamhällesorganisationer. För detta behövs att civilsamhällesorganisationerna har ett mångsidigare finansieringsunderlag. Vårt andra centrala mål är att förbättra samspelet mellan den offentliga förvaltningen och det civila samhället.
Genomförandet av strategin omfattar en utvidgning av rätten till skatteavdrag för gåvor till civilsamhällesorganisationer med vissa villkor och begränsningar samt en mer omfattande utredning av ärendet, en reform av statsunderstödslagen och statsunderstödspraxis samt en gemensam lägesbild av visionen för det civilsamhället.
En förvaltningsövergripande arbetsgrupp kommer att samordna genomförandet av strategin i statsrådet.
Följ med hur åtgärderna framskrider
Vi vill att det ska vara lätt att följa hur åtgärderna i strategin för civilsamhällesorganisationer framskrider. Vi hoppas också att så många som möjligt deltar i beredningen av strategin, möter varandra och blir hörda.
Mer information hittar du på projektsidan
Vi berättar om evenemang och andra möjligheter att delta och påverka på projektsidan. På projektsidan publicerar vi också dokument.
Anslut till e-postlistan
Du får bland de första aktuell information om hur åtgärderna framskrider och hur du kan delta och påverka. Deltagandet är frivilligt och förpliktar dig inte till något. Du kan lämna e-postlistan om du vill med e-post.
Granska grundläggande information om civilsamhällesorganisationer
Som stöd för uppföljningen av strategin samlar vi in grundläggande information om civilsamhällesorganisationernas verksamhet och verksamhetsförutsättningar. Rapporten gör det också lättare att söka information.
Rapport (på finska)
Rapport (på svenska)
Vi uppmuntrar också till debatt på sociala medier. Märk dina inlägg med hastaggen #kansalaisjärjestöstrategia.
Läs mer
Bekanta dig närmare med utvecklingen av statsunderstödsverksamheten och med statsunderstödstjänsterna.
Utbildning i medelsanskaffning ges vid olika läroanstalter, se till exempel Studieinfo.
Du hittar mer information om deltagande i frivilligverksamhet i Suomi.fi-tjänsten.
Aktuellt
Det civila samhället är en värdefull partner för kommuner och välfärdsområden
Demokratipriset 2024 – Föreslå en främjare av äldres delaktighet
Lagstiftningsmässiga hinder för organisations- och frivilligverksamhet utreds
Kontakt
Mikko Lehtonen, specialsakkunnig
justitieministeriet, Avdelningen för demokrati och offentlig rätt, Demokrati och val medborgarsamhälle Telefon:0295150173 E-postadress: [email protected]
Maria Wakeham-Hartonen, specialsakkunnig
justitieministeriet, Avdelningen för demokrati och offentlig rätt, Staben KANE medborgarinflytande medborgarsamhälle hållbar utveckling demokratipolitik Telefon:0295150416 E-postadress: [email protected]